Moda na ekologiczną żywność oraz
życie w zgodzie z naturalnymi potrzebami naszego organizmu prężnie
rozwija się na szerokim obszarze nie tylko pod względem aktywności
fizycznych, ale także w kuchennych popisach w zaciszu domowego
ogniska. Podczas zakupów chętniej spoglądamy na półki ze zdrową
żywnością i działy warzywno-owocowe, choć stare przyzwyczajenia
żywieniowe nadal kurczowo trzymają się tych, dla których kuchnia
ekologiczna to nadal skomplikowana i czasochłonna praca bez smaku.
Pikanteria w Twojej kuchni.
Smaczne i zdrowe potrawy powinny
stanowić rutynowy jadłospis w każdym domu, a ich przygotowanie,
wbrew pozorom, nie jest tak bardzo czasochłonne, jakby mogło się
wydawać. Oczywiście, jak to na początku bywa wiele czasu zajmuje
sprawdzenie oferowanych przepisów i naniesienie na nie autorskich
poprawek, które spersonalizują wygląd i smak przygotowywanych
potraw.
Ryż czerwony pełnoziarnisty
pozyskiwana jest z ryżu wypolerowanego. Jego słodki smak oraz
orzechowy aromat idealnie sprawdza się nie tylko podczas
przygotowywania zgodnych słodkich potraw i deserów, ale także
stanowi ciekawy kontrast do dań mięsnych czy dodatków na bazie
warzyw. W przeciwieństwie do klasycznego ryżu białego jest
twardszy i bardziej sypki, a dzięki zwiększonej ilości błonnika,
bardziej sycący niż jego tradycyjny kuzyn. Samo przygotowanie ryżu
czerwonego, ze względu na jego stopień twardości zajmuje trochę
czasu (gotowany na wolnym ogniu do osiągnięcia miękkości
potrzebuje około 35 min), który mimo wszystko warto poświęcić
gdyż w tych ziarenkach zawarte jest całe bogactwo witamin A,B,D i
E, a także mikroelementów takich, jak cynk, magnez i żelazo. U
osób, które ze względu na problemy z cholesterolem i podwyższone
ciśnienie stosowały dietę opartą na ryżu czerwonym w bardzo
szybkim czasie zanotowano znaczną poprawę wyników.
Samo przygotowanie ryżu czerwonego nie
stanowi żadnego problemu. 100 g ziaren najpierw porządnie płuczemy
do uzyskania klarowności (jest to praktyka, którą powinniśmy
stosować za każdym razem, kiedy zamierzamy przygotować potrawy
oparte na ziarnach lub nasionach- kasza, ryż, fasola), następnie
przekładamy do rondla i zalewamy wodą lub mieszaniną wody i mleka
(w przypadku potraw słodkich) w stosunku 1/4 (na 100 g ryżu, 400 ml
wody). Wodę można delikatnie dosolić lub pozostawić czystą. Ryż
czerwony sam w sobie ma słodkawy posmak, więc decyzja należy do
gotującego.
Tak jak w przypadku naturalnego ryżu,
tak i czerwony to doskonały akompaniament dla różnorodnych potraw.
Z powodzeniem możemy go łączyc z owocami a także wykorzystać do
dań inspirowanych kuchnią chińską lub śródziemnomorską (frutti
di mare).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz