wtorek, 22 września 2015

Masło migdałowe prażone, czyli samo zdrowie!

Natura oferuje wszystko to, czego potrzebuje człowiek. Wszystkie składniki odżywcze oraz minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, można znaleźć w owocach oraz warzywach. W obecnych czasach niemożliwe jest jednak, aby samemu wytworzyć pracą własnych rąk wszystkie niezbędne składniki. Na co zatem zwracać uwagę podczas wybierania pełnowartościowych produktów ze sklepowych półek?


Po pierwsze – kierujmy się składem danego produktu. Im mniej zbędnych składników – tym lepiej. Po drugie, wybierajmy takie produkty, które są bogate w wartości odżywcze. Doskonałym przykładem jest awokado, nazywane również owocem alfabetu, gdyż zawiera gamę witamin i pierwiastków. Niezwykle bogate w wartości odżywcze są również orzechy. Są jednak osoby, które nie lubią i nie mogą przyjmować ich w ich naturalnej formie. Produktem, który idealnie zastąpi nam orzechy, jest masło migdałowe prażone.
Dlaczego jest ono tak wyjątkowe?

Ponieważ zachowuje ono wszystkie właściwości orzechów. Zastąpi nam również z powodzeniem słodkie przekąski, które zazwyczaj są zmorą osób na diecie. Masło migdałowe prażone, oprócz tego, że dostarczy nam niezbędnych składników, nie posiada w swoim składzie cukru, w związku z czym może być idealnym rozwiązaniem również dla dzieci, zastępując tak popularne kremy czekoladowe. Zawiera również duże ilości białka, wapnia, magnezu, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: B2, E.

Warto więc włączać do swojej diety tego typu produkty. Nawet jeśli nie przepadamy za orzechami, być może przypadnie nam do gustu ich przetworzona forma, taka jak masło migdałowe prażone. Podobnie z warzywami i owocami. Domowe dżemy i przetwory oraz zupy – kremy również dostarczą nam dziennej dawki warzyw i owoców. Dlatego zawsze wybierajmy takie potrawy, które nam smakują, a nie zniechęcimy siebie ani naszych dzieci do zdrowego odżywiania, które nie musi być przecież nudne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz