piątek, 11 marca 2016

Śniadanie bez glutenu

płatki owsiane bezglutenowe
Płatki, owsianki i musli stanowią jeden z najchętniej wybieranych produktów śniadaniowych. Bardzo nas to cieszy, ponieważ są niezwykle zdrowe oraz zawierają wiele składników odżywczych.
Na szczęście wielu producentów oferuje płatki owsiane bezglutenowe, które są jeszcze zdrowsze niż ich zwykły odpowiednik, oraz co bardzo istotne, mogą być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.


Mnóstwo smaków

Liczni producenci oferują nam rozmaite wariacje smakowe. Laikom często wydaje się, że zdrowa żywność jest jałowa, bezsmakowa. Na szczęście to tylko stereotyp, który rozmija się z prawdą. Smaki produktów bezglutenowych najczęściej nie różnią się od ich zwykłych odpowiedników! Co więcej, sklepy z ekożywnością nierzadko oferują szerszy asortyment. Wyobraźcie sobie, że musli czy płatkiowsiane bezglutenowe oferowane są w smakach takich jak orzechowy, kokosowy czy truskawkowy! Prawdziwy festiwal smaku.

Co jeżeli nie tolerujemy także laktozy?

W tym przypadku możemy zjeść płatki czy musli bez mleka. Jednak jest to niesatysfakcjonujące wyjście! Bowiem na rynku znajdziemy mleko sojowe lub zwykłe mleko pozbawione laktozy. Dodatkowo możemy wybrać odtłuszczone mleko. Nasz posiłek może być zdrowy, smaczny, pożywny i bezpieczny, nawet jeżeli jesteśmy alergikami!

W świecie dziko rozwijającego się konsumpcjonizmu pojawia się coraz więcej chorób i alergii. Od wielu lat nadwaga i otyłość są problemem młodych ludzi, z którym ciężko jest sobie poradzić. Dlatego warto odżywiać się zdrowymi, ekologicznymi produktami. Nawet jeżeli nie jesteśmy do tego zmuszenie przez nietolerancję jednego ze składników pokarmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz