Płatki, owsianki i musli
stanowią jeden z najchętniej wybieranych produktów śniadaniowych.
Bardzo nas to cieszy, ponieważ są niezwykle zdrowe oraz zawierają
wiele składników odżywczych.
Na szczęście wielu
producentów oferuje płatki owsiane bezglutenowe, które są jeszcze
zdrowsze niż ich zwykły odpowiednik, oraz co bardzo istotne, mogą
być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię.
Mnóstwo smaków
Liczni producenci oferują
nam rozmaite wariacje smakowe. Laikom często wydaje się, że zdrowa
żywność jest jałowa, bezsmakowa. Na szczęście to tylko
stereotyp, który rozmija się z prawdą. Smaki produktów
bezglutenowych najczęściej nie różnią się od ich zwykłych
odpowiedników! Co więcej, sklepy z ekożywnością nierzadko
oferują szerszy asortyment. Wyobraźcie sobie, że musli czy płatkiowsiane bezglutenowe oferowane są w smakach takich jak orzechowy,
kokosowy czy truskawkowy! Prawdziwy festiwal smaku.
Co jeżeli nie tolerujemy
także laktozy?
W tym przypadku możemy
zjeść płatki czy musli bez mleka. Jednak jest to
niesatysfakcjonujące wyjście! Bowiem na rynku znajdziemy mleko
sojowe lub zwykłe mleko pozbawione laktozy. Dodatkowo możemy wybrać
odtłuszczone mleko. Nasz posiłek może być zdrowy, smaczny,
pożywny i bezpieczny, nawet jeżeli jesteśmy alergikami!
W świecie dziko
rozwijającego się konsumpcjonizmu pojawia się coraz więcej chorób
i alergii. Od wielu lat nadwaga i otyłość są problemem młodych
ludzi, z którym ciężko jest sobie poradzić. Dlatego warto
odżywiać się zdrowymi, ekologicznymi produktami. Nawet jeżeli nie
jesteśmy do tego zmuszenie przez nietolerancję jednego ze
składników pokarmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz